Profesjonalny catering okolicznościowy to obecnie coraz popularniejsza alternatywa dla samodzielnego przygotowywania dań i przekąsek. Chcąc mieć pewność, iż dostarczone na event posiłki będą świeże, zdrowe i pyszne, należy wybrać firmę cateringową, które spełni postawione jej wymagania. Jak znaleźć godną zaufania firmę cateringową oraz na co zwrócić uwagę, wybierając menu na okolicznościowe eventy?
Czy informacje na temat kwalifikacji i doświadczenia wystarczą?
Catering podczas eventów jest coraz częściej spotykaną formą goszczenia zaproszonych osób. Można to zauważyć, spoglądając na częstotliwość wyszukiwań w Google takich fraz, jak np. „catering Łódź” czy „firma cateringowa Poznań”.
Poszukiwanie dobrej firmy cateringowej warto zacząć od sprawdzenia posiadanych kwalifikacji, doświadczenia oraz stażu na rynku. Obecnie niemal każda firma cateringowa posiada swoją stronę www, na której widnieje nie tylko menu, ale również historia przedsiębiorstwa oraz referencje od zadowolonych klientów.
Jaki jadłospis powinna oferować dobra firma cateringowa?
Wybór nie jest prosty, dlatego poza doświadczeniem i kwalifikacjami należy zwrócić uwagę na menu, jakie oferuje dobra firma dostarczająca catering na eventy. Taki jadłospis powinien być przede wszystkim różnorodny, tak by w pełni przypadł do gustu różnym preferencjom smakowym. Należy pamiętać, iż część uczestników może być uczulonych na laktozę, niektórzy nie mogą jeść tłustych potraw, czy nawet są wegetarianami. Rozbudowana karta dań wpływa na zwiększenie zaufania do dostawcy i zapobiega powstawaniu sytuacji, w której zamówione zostanie jedzenie, którego większość gości i tak nie spróbuje.
Catering na eventy — powinien być świeży i bezpieczny
Branża cateringowa od zawsze daje przykład do naśladowania w zakresie wysokich standardów bezpieczeństwa i higieny. Dostawcy jedzenia na imprezy okolicznościowe wiedzą, jak bezpiecznie i profesjonalnie przygotować oraz dostarczyć catering na domówki, eventy oraz dla firm. Zwłaszcza w obecnych czasach bardzo istotne jest spełnienie najwyższych standardów, jakie określa Sanepid, Ministerstwo Zdrowia czy też inne instytucje sprawujące nadzór epidemiologiczny. Warto również sprawdzić, czy wybrana firma cateringowa przestrzega tych norm.
Jedzenie podawane na eventach i domowych przyjęciach powinno być przygotowane z najlepszych jakościowo, świeżych składników — jedynie wtedy wzbudzi ono zaufanie gości