Lapacho – właściwości prozdrowotne herbaty Inków

Lapacho – właściwości prozdrowotne herbaty Inków

Lapacho nazywane jest inaczej również herbatą Inków lub Pau D’arco. Jest to napój, który niezwykłą popularność już dawno zyskał w Ameryce Środkowej oraz Południowej. Dziś coraz częściej używany jest także w Europie. Wszystko to dzięki jego dobroczynnym dla organizmu człowieka właściwościom.

Czym jest lapacho?

Herbatę Inków pozyskuje się z kory drzewa, które porasta lasy deszczowe usytuowane w Ameryce Południowej oraz Środkowej. Drzewo to nosi taką samą nazwę, a sam susz Pau D’arco uzyskuje się z zewnętrznej części kory. Coraz więcej osób przekonuje się do prozdrowotnych właściwości tej herbaty, idąc w ślady plemion Inków, którzy wykorzystywali ją w leczeniu właściwie każdej możliwej dolegliwości. Susz z kory lapacho zawiera bardzo wiele dobroczynnych dla naszego organizmu składników, takich jak magnez, potas, żelazo czy wapń.

Lapacho – prozdrowotne działanie

Napar lapacho stosowany był przez plemiona Inków w przypadku takich dolegliwości, jak na przykład podwyższona temperatura ciała czy też biegunka. Herbata Inków używana była przez nich w przypadku malarii, cukrzycy oraz bólu gardła. Uważa się, że lapacho może pomóc również w anemii, chorobie wrzodowej żołądka oraz zapaleniu stawów. Co ciekawe, niektórzy twierdzą, że napój ten przyczynia się do złagodzenia objawów choroby Parkinsona. Herbatę Inków można z powodzeniem stosować w przypadku różnego rodzaju infekcji, ponieważ działa ona przeciwzapalnie. Poleca się picie tego napoju osobom, które zmagają się z problemami trawiennymi, a także z osłabioną odpornością. Z pomocą herbaty Inków możemy przeprowadzić detoksykację organizmu. Według niektórych badań wykazuje ona również właściwości przeciwnowotworowe.

Gdzie kupić i jak zaparzyć lapacho?

Susz z kory lapacho zakupić możemy we wszystkich dobrych sklepach zielarskich. Jest również dostępny w najlepszych aptekach. Aby prawidłowo przygotować herbatę Inków, należy dodać susz do odpowiedniej ilości wrzątku, a następnie przez parę minut gotować (im dłużej, tym herbata będzie bardziej intensywna w smaku, co nie wszystkim osobom odpowiada). Po ostygnięciu napój jest gotowy do spożycia. Warto pamiętać, że istnieją pewne przeciwwskazania do stosowania lapacho. Przede wszystkim nie powinny go pić kobiety w ciąży oraz matki karmiące. Herbata Inków może również wchodzić w interakcje z innymi lekami, na przykład z aspiryną, co doprowadzić może do zwiększenia ryzyka krwotoku. Przyjmowanie leków przeciwzakrzepowych również jest przeszkodą do spożywania Pau D’arco.