Bez garnków nie da się gotować. Jedne mają z góry przypisane przeznaczenie, inne są bardziej uniwersalne. Które garnki powinny znaleźć się w dobrze wyposażonej kuchni? Czym kierować się, wybierając konkretne rodzaje?
Zestawy garnków, jakie wybrać?
Głównym kryterium, według którego powinno się wybierać zestawy garnków to wielkość rodziny oraz częstotliwość gotowania. Inaczej powinna być bowiem wyposażona kuchnia singla, a inaczej dorosłych z dziećmi. Dla jednej lub dwóch osób wystarczy kilka niedużych garnków do przygotowania kilku porcji. Duża rodzina zdecydowanie powinna zainwestować w modele o dużej pojemności. Ważne jest również to, jak często gotuje się w domu. Singiel czy para może często przygotowywać posiłki również dla gości lub na kilka dni. W takim przypadku duże garnki również znajdą zastosowanie w ich kuchni.
Podstawa kuchni – zestawy garnków
Najwygodniejszym rozwiązaniem jest wybór gotowych zestawów garnków. W skład takich wchodzą modele o różnej wielkości i przeznaczeniu, wyposażone w pokrywki i co ważne taki zestaw jest dużo tańszy niż garnki kupowane pojedynczo. Zestawy garnków mają określoną ilość elementów. To, czy zestaw będzie miał 6, 8 czy 13 garnków zależy od indywidualnych potrzeb w kuchni. Warto też wziąć pod uwagę, jakie modele obejmuje cały komplet. Czasami są to zwykłe garnki na zupę, sosy i potrawy o średniej wielkości. Można kupić również zestawy wyposażone w rondelki czy różne typy patelni. Jednak jeśli w domu mamy już solidne naczynia do smażenia, kolejne będą tylko zajmować niepotrzebnie miejsce. Dobre, rekomendowane zestawy garnków będą posiadały nienagrzewające się uchwyty. Plusem będzie także ich zamknięta budowa, ponieważ w odwróconych naczyniach mytych w zmywarce w pustej przestrzeni pod uchwytami zbiera się woda.
Zestawy garnków – czego zazwyczaj brakuje w ich składzie
Poza prostymi, uniwersalnymi garnkami w różnych rozmiarach, warto mieć również inne modele o bardziej sprecyzowanym przeznaczeniu. Wśród nich warto wyróżnić:
- Idealne do pieczenia mięs i potraw wegetariańskich, a także przygotowywania dań w zdrowszej wersji. Najbardziej popularne są brytfanny emaliowane, ze względu na swoje właściwości, potrawy mogą być w nich przechowywane przez dłuższy czas niż np. w garnkach stalowych. Pieczona gęś najlepiej smakuje przyrządzona w brytfannie o słusznych rozmiarach.
- Garnki do gotowania na parze. Odpowiednie dla osób stosujących dietę i przyrządzających lekkie potrawy dla małych dzieci czy dorosłych.
- Doskonałe do sosów lub odgrzewania. Można w nich wygodnie przygotować dania na 2-3 porcje.
- Garnki szklane. Nadają się do stosowania na różnych typach kuchenek (gazowej lub elektrycznej) i w mikrofalówce, a nawet do przechowywania wlodówce. Dzięki szklanej powierzchni z zewnątrz widać wszystko, co dzieje się z potrawą.
- Garnki do mleka. Takie naczynie powinnymieć osoby, które często je podgrzewają. Garnek do mleka jest niewielki, posiada też wygodny, wygięty uchwyt ułatwiający zdejmowanie go z kuchenki.
Wybierając garnki do kuchni pamiętaj, że to inwestycja na lata. Warto sięgnąć po trwalsze materiały niż wyrzucać najtańsze naczynia po kilkukrotnym użyciu. Pamiętajmy, że to przede wszystkim od nas zależy w jakiej kondycji pozostawimy środowisko naturalne dla przyszłych pokoleń. Kupując zestawy garnków szukajmy przede wszystkim wśród produktów oferowanych przez sprawdzonych producentów i unikajmy internetowych promocji na garnki o niemiecko brzmiącej nazwie, które zazwyczaj produkowane są w chinach i ich jakość pozostawia wiele do życzenia.