Przygotowanie prawidłowo zbilansowanego jadłospisu dziecka wymaga uwzględnienia zarówno zapotrzebowania kalorycznego jak i istotnych składników odżywczych. Przygotowane posiłki powinny być urozmaicone oraz zawierać różnorodne produkty spożywcze – w tym mleko oraz produkty mleczne. Bardzo dobrym takiego posiłku jest kasza manna na mleku. Co warto wiedzieć zanim umieści się mleko w diecie niemowlaka?
Karmienie piersią
Mleko matki oprócz tego, iż zawiera wiele ważnych składników odżywczych, wzmacnia również więź między matką i dzieckiem oraz daje mu poczucie bezpieczeństwa. W związku z powyższym specjaliści doszli do wniosku, iż nie ma wyznaczonej granicy dla zakończenia karmienia piersią – powinno trwać tak długo, na ile matka uważa za konieczne. Oczywiście powyższy fakt ma odniesienie do wyłącznego karmienia piersią przez pierwsze 6. miesięcy życia dziecka oraz stopniowego wprowadzania innych produktów spożywczych w drugim półroczu. Ponadto żywność ta powinna cechować się jak najwyższą jakością, ponieważ niedobory jakichkolwiek składników odżywczych w pierwszych 1000 dniach życia (okresie największego wzrostu i rozwoju) mogą negatywnie odbić się na zdrowiu w przyszłości.
Mleko w jadłospisie dziecka
Niedobory, które występują u dzieci w wieku 1-3 lat są efektem w znacznym stopniu wybiórczego spożycia ważnych grup produktów. Ponad 90% małych dzieci w Polsce nie spożywa odpowiedniej ilości mleka i produktów mlecznych. Sugeruje się, aby dzienna dawka wynosiła 3 porcje. Karmienie piersią po ukończenia roku przez dziecko nie jest jednoznaczne z brakiem konieczności podawania mu mleka czy też produktów mlecznych. Mleko matki jest bardzo wartościowe, jednak zawiera zbyt mało wapnia jak na dziecko powyżej jednego roku życia. W takiej sytuacji z pomocą przychodzą mleko i produkty mleczne. Kasza manna na mleku w tym przypadku sprawdzi się idealnie.
Mleko i przetwory mleczne
Mleko i przetwory mleczne to bardzo szeroka grupa produktów, która obejmuje między innymi: mleko krowie, mleko modyfikowane, maślankę, kefir, jogurt, sery żółte i sery twarogowe. Produkty te zawierają łatwo przyswajalne białko i wapń oraz niektóre witaminy z grupy B. Rodzic odpowiedzialny jest za dostarczenie dziecku każdego dnia 2 szklanek mleka (matki, krowiego, modyfikowanego) oraz 1 porcję innych produktów mlecznych.
Czym jest mleko modyfikowane?
Mleko modyfikowane powstaje na bazie mleka krowiego (bądź koziego). Wyróżnia się zmienionym składem na taki, który odpowiada mleku matki. Bardzo często dodawane są do niego również składniki powszechnie niedoborowe lub wykazujące pozytywny wpływ na rozwój dziecka w danym etapie, jak np. żelazo, jod, witamina D czy wielonienasycone kwasy tłuszczowe.