Mołdawskie perełki kulinarne – co jedzą i piją Mołdawianie

Mołdawskie perełki kulinarne – co jedzą i piją Mołdawianie

Mołdawia to jeden z ciekawszych pod względem kulinarnych krajów na mapie Europy. Zachwyca swoistym połączeniem smaków ukraińskich oraz bałkańskich, które doprawione są szczyptą tego, co zaczerpnięte z Gruzji. Jeśli zdecydujesz się na wizytę w Mołdawii, długo wspominać będziesz to, co udało Ci się tutaj zjeść.

Czym charakteryzuje się kuchnia mołdawska?

Kuchnia mołdawska to połączenie różnych smaków. Stanowi ona połączenie tego, co przed wiekami serwowano na ziemiach Besarabii. To właśnie dlatego dzisiaj w każdym mołdawskim domu serwuje się potrawy wywodzące się ze wspomnianej już Gruzji i Ukrainy ale także Białorusi, Rosji, a nawet Grecji. To oznacza, że smaki mołdawskie są naprawdę zróżnicowane, a wielu potraw, które się tu je można skosztować również w innych krajach świata. Jeśli chodzi o typowo mołdawskie danie, to bez wątpienia jest nim mamałyga, która powszechnie uważana jest za symbol kulinarny tej części świata. Jest to nic innego, jak kaszka kukurydziana, do której dodaje się bryndzę, śmietanę oraz skwarki. Danie jest naprawdę sycące – na długo zaspokaja głód. Będąc w Mołdawii, warto skosztować również gołąbków w liściach winogron (tak, podobnie można zjeść w Grecji), pielmieni (tak, to te same pierogi, które są uwielbiane na Ukrainie), grillowanych warzyw (typowy smak Bałkanów). Nie można zapomnieć również o winie – prawdziwą perełką jest wino Kagor.

Wino Kagor – czym się charakteryzuje?

Jeśli lubisz mocne, likierowe wina, to wino Kagor z pewnością przypadnie Ci do gustu. Mołdawianie nie bez powodu uważają, że jest to najlepsze wino deserowe, które często określane jest mianem króla tych trunków. Zachwyca głębią zarówno smaku, jak i aromatu. Oryginalnie do jego produkcji używa się winogron szczepu Malbec, co jednak nie oznacza że nie można sięgnąć po inne grona. Dopuszczalne są między innymi Morastel, Merlot oraz Saperavi. Ciekawostką jest fakt, że w produkcji tego wina wykorzystuje się starocerkiewną metodą. To właśnie jej trunek zawdzięcza swoją głęboką, ciemną barwę i wyjątkowy zapach – wyraźnie wyczuwalne są nuty suszonych śliwek. Bukiet uzupełniony jest przez migdały, czereśnie, wiśnie oraz czarne porzeczki, co tworzy naprawdę udaną kompozycję. Wino Kagor bardzo dobrze komponuje się z deserami. Serwować można je również do owoców. Może być świetnym uzupełnieniem popołudnia przy kawie czy herbacie. Jeśli będziesz w Mołdawii, koniecznie przywieź ze sobą przynajmniej jedną butelkę. Pamiętaj, że dzisiaj ten zacny trunek możesz kupić również w dobrze zaopatrzonych polskich sklepach.