Prasowanie ubrań, czy pościeli dla wielu jest przykrym obowiązkiem. Niektórzy w ogóle tego nie robią, starając się wieszać pranie w taki sposób, by wyschły bez większych zagnieceń. Warto stosować się do zaleceń producenta odzieży, czy innych tkanin, by ich nie zniszczyć zbyt wysoką temperaturą.
Prasujemy po to, by pozbyć się zagnieceń?
Pogniecione koszule lub pościel z pewnością nie wyglądają estetycznie, dlatego najczęściej te rzeczy zawsze pracujemy. Niektórzy prasują wszystko, zaczynając od koszulek, kończąc na bieliźnie, głównie ze względów estetycznych. Jednak oprócz pozbycia się zagnieceń prasowanie, szczególnie w wysokiej temperaturze zabija bakterie i zarazki. Niestety podczas prania nie wszystkie bakterie ulegają zniszczeniu, zatem prasowanie jest elementem dbałości o czystość ubrań, bielizny, czy pościeli. Nie oznacza to, że detergenty używane do prania są nieskuteczne, ponieważ spełniają swoją funkcję tak, jak powinny. Nie można wsypać za dużo proszku, czy płynu do prania, ponieważ najpewniej nie zostanie on dokładnie wypłukany z tkanin, a ubrania ulegną zniszczeniu.
Które elementy trzeba prasować, a które można sobie odpuścić?
Z pewnością prasujemy wszystkie ubrania i pościel, jeśli w domu ktoś jest uczulony na roztocza. Dzięki prasowaniu można zminimalizować osadzanie się kurzu na tkaninach. Jednak trzeba pamiętać, że nie wolno prasować ręczników, ponieważ staną się sztywne, a pętelki ręcznika zniszczą się i nie będą wystarczająco wchłaniały wilgoci. Jeśli nie mamy czasu na prasowanie wszystkich elementów garderoby i bielizny, można ograniczyć się do prasowania jedynie bielizny i pościeli. Bieliznę prasujemy nie dlatego, by była gładka, lecz po to, by zabić bakterie i grzyby. Tylko wtedy mamy pewność, że zakładamy higienicznie czystą bieliznę. Wyprasowana pościel zajmuje mniej miejsca, a przy tym wygląda estetycznie- po prostu przyjemnie jest położyć się w świeżo wypranej i wyprasowanej pościeli.
Tkaninami, które należy prasować, bezwzględnie są ściereczki kuchenne. Oprócz częstego wymieniania ich na czyste, konieczne jest co jakiś czas wygotowanie ich i za każdym razem powinny być wyprasowane w wysokiej temperaturze. Ściereczki kuchenne bardzo często bywają mokre, a co za tym idzie, lepsze jest środowisko dla namnażania się bakterii i grzybów. Prasowanie minimalizuje obecność wszystkich drobnoustrojów, które znajdują się na ściereczkach. Poza prasowaniem ściereczki kuchenne, które miały kontakt z żywnością powinny być prane osobno.
Jakie są podstawowe zasady prawidłowego prasowania?
Ważne jest odpowiednie dobranie prawidłowej temperatury do prasowania, najlepiej kierować się zaleceniami producenta, zamieszczonymi na metce. Gdy nie jesteśmy pewni, warto sprawdzić gdzieś w niewidocznym miejscu na materiale, czy temperatura żelazka nie jest za wysoka lub za niska. Do żelazka należy wlewać wodę przegotowaną lub destylowaną, ponieważ dzięki temu w żelazku nie będzie osadzał się uporczywy kamień.
Warto wiedzieć, że ciemne ubrania najlepiej prasować po lewej stronie, w przeciwnym razie na tkaninie pojawią się wybłyszczenia. Prasując koszule, w pierwszej kolejności trzeba wyprasować mankiety i kołnierze, po to, by nie uległy deformacji. Podczas prasowania tkaniny lepiej wykonywać ruchy do przodu i do tyłu, a nie ruchy okrężne, ponieważ może dojść do rozciągnięcia materiału, a zarazem do jego zniszczenia. Ważne jest również utrzymywanie w czystości żelazka. Gdy na powierzchni stopy żelazka znajdują się zabrudzenia, należy je lekko rozgrzać i wyczyścić szmatką nasączoną wodą z octem.