Super żywność (ang. superfood) jest terminem określającym nieprzetworzone i naturalne produkty, zawierające w swoim składzie elementy, które oddziałują wyjątkowo korzystnie na organizm. Głównymi ich przedstawicielami są zarówno egzotyczne jagody acai, nasiona chia czy też spirulina, jak i tradycyjne polskie produkty takie jak: dynia, miód, żurawina czy siemię lniane. Czym są oraz jak pomagają w diecie?
Superfood – dynia
Dynia jest warzywem zawierającym wiele składników działających antynowotworowo i wzmacniających odporność. W związku z powyższym jest ona zalecana do umieszczenia w jesienno-zimowym jadłospisie. Warzywo to jest bogatym źródłem witaminy C i A, posiada sporo błonnika i karotenoidów, które chronią przed chorobami oczu, serca i nowotworami. Ponadto zawiera wapń, potas i magnez, które wykazują szerokie spektrum prozdrowotnego oddziaływania na organizm. Pestki dyni dostarczają fitosteroli ograniczających wchłanianie cholesterolu z pożywienia oraz duże ilości cynku.
Superfood – jarmuż
Warzywo to przypomina w smaku kapustę i pomimo, iż należy do rodziny kapustnych, wcale nią nie jest. Był on jednym z najpopularniejszych warzyw średniowiecznej Europy. Jest on bogatym źródłem białka, błonnika, żelaza, wapna, cynku, fosforu i magnezu. Zawiera silne przeciwutleniacze, takie jak luteina, sulforafan czy chlorofil, które eliminują z organizmu substancje powodujące nowotwory, uszkadzające DNA oraz przeciwdziałają wzrostowi komórek rakowych. Ponadto jarmuż jest bogaty w takie witaminy jak: witamina C, witamina A, witamina K, witamina E i witaminy z grupy B.
Superfood – siemie lniane
Jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawarte w nim kwasy ALA odpowiedzialne są za obniżenie poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Posiada również spore ilości błonnika, bo aż 3 g w jednej łyżce. Jest najbogatszym źródłem lignanów, które wspomagają pracę jelit, przeciwdziałają stanom zapalnym podobnie jak jagody acai, chorobą serca i nowotworom. Ponadto nasiona lnu obniżają poziom cukru we krwi u cukrzyków (cukrzyca typu 2).
Superfood – miód
Miód, propolis i pierzga to produkty wykazujące niezwykłe właściwości lecznicze i odżywcze. Zawierają one probiotyki, minerały, enzymy, antyoksydanty, a także inne substancje o działaniu antywirusowym, antybakteryjnym i przeciwgrzybiczym. Propolis wpływa na wzmocnienie odporności oraz działa jak antybiotyk, natomiast pierzga jest bogata w łatwo przyswajalne białka, dostarcza wszystkich niezbędnych aminokwasów oraz zawiera witaminy z grupy B, C, E, leucynę i karotenoidy.